Instalaţiile de apă caldă şi rece din locuinţă vor asigura atât alimentarea cu apă potabilă şi apă la robinet, la chiuvete, la cadă, cât şi apa necesară pentru funcţionarea instalaţiilor de încălzire centralizată. Materialele din care sunt realizate ţevile care vor compune instalaţiile de apă caldă şi rece vor fi cele care vor garanta rezistenţa la uzură, evitarea unor probleme legate de inundaţii sau scurgeri permanente, presiunea optimă în instalaţii şi la robinet. Cu cât sunt mai bune şi sunt alese mai eficient, mai inteligent, cu atât ne vom putea baza pe ele pe o perioadă mult mai lungă de timp.
Tipuri de țevi pentru instalațiile de apă caldă și rece
În prezent sunt două variante de ţevi pe care instalatorii le pot folosi pentru instalaţiile de apă caldă şi rece din locuinţe: PPR şi PEX. Alegerea unei variante depinde de foarte mulţi factori. De exemplu, vom ţine cont de durabilitate şi de rezistenţă. Aici câştigă ambele materiale PEX şi PPR, pentru că ţevile vor rezista excelent timp de 30-50 de ani. Durabilitatea se va traduce prin stabilitatea instalaţiilor şi prin rezistenţă la şocuri, la vibraţii, coroziune internă, uzură internă, externă pentru ţevi aproape inexistentă.
Dacă însă mergem mai departe cu analiza şi ne uităm la conductivitatea termică, lucrurile se schimbă puţin. PEX-ul are conductivitate termică bună, aşa că se vor folosi ţevile PEX pentru încălziri în pardoseală (alături de ţevile din cupru, care sunt mereu prima alegere), încălziri clasice cu n calorifere, PPR-ul are conductivitate termică mică, deci ar putea fi folosit la instalaţiile de apă caldă.
Randamentul este iarăşi important mai ales la încălzirea cu radiatoare şi centrală de apartament, de casă. La acest capitol câştigă clar PPR-ul, are coeficient mic de transfer şi pierderile de căldură sunt zero. Şi PEX-ul ar putea fi folosit, randamentul este mediu, transferul termic este mai mare. Cât despre expunerea la coroziune, orice ce fel de ţevi am alege, din PPR, PEX, vom avea rezistenţă excelentă pe o perioadă îndelungată.
Dilatarea este un factor de luat în calcul când avem de ales între PPR şi PEX pentru instalaţiile de apă caldă şi rece din locuinţe. Doar când sunt bine izolate ţevile din aceste materiale îşi vor păstra integritatea. PPR-ul se va dilata cel mai mult, are nevoie de protecţie la dilatare în anumite zone, se folosesc ţevi din PVC de diametru mai mare în care sunt introduse ţevile PPR. Coeficientul de dilatare liniară pentru ţevile PPR este 0,035 mm/m.°C, în vreme ce PEX-ul are doar 0,025 mm/m.°C.
Importanţa caracteristicilor tehnice şi avantajelor oferite
Cea mai bună alegere pentru instalaţiile de apă caldă şi rece din locuinţe va depinde şi de caracteristicile tehnice punctuale ale materialelor PPR sau PEX. Ţevile PPR sunt simple, nu au inserţii care scad conductivitatea sau au inserţii de aluminiu şi fibră de sticlă, ca să fie sporită conductivitatea termică.
Polipropilena este dură, rigidă, rezistentă la căldură şi îngheţ, se instalează uşor ţevile, preţurile sunt mai mici, la fel şi greutatea ţevilor. Nu este un material toxic, rezistă bine la impact.
Spre deosebire de ţevile PPR cele PEX au cinci straturi (mai multe aici), trei de PEX, două de adeziv. Ţevile PEX-AL-PEX au marele avantaj al combinării în straturi a doua materiale complementare, plastic şi metal, aluminiu. Ţevile sunt maleabile, durabile, uşoare, dar pierd căldură din cauza metalului, un foarte bun conductor.
Se recomandă folosirea lor mai mult la instalaţiile de apă rece, iar cele PPR vor fi folosite pentru instalaţiile de apă caldă, sanitare, de încălzire, pentru centrale termice, toată instalaţia centralei. Instalaţiile de încălzire îngropate în pereţi, pardoseli vor fi mereu din PPR – instalațiile de alimentare cu apă şi aer condiţionat vor avea la bază tot ţevi PPR.
La bucătărie putem avea ambele tipuri de ţevi, la fel şi la baie. Pentru încălzirea în toată casa nu putem folosi orice fel de ţeava PPR, este nevoie de ţeava din PPR cu inserţie de fibră de sticlă, izolarea fonică este mai bună la PPR. Un tip special de ţevi PPR sunt cele cu inserţie de aluminiu, care îmbunătăţeşte conductivitatea termică, scade dilatarea termică, creşte rezistenţa la temperatură, presiune ridicată.
La ţevile PPR nu se pierde din diametru prin montarea de fitinguri, are o etanşeitate mai bună. Ţevile din PPR se mai pot utiliza şi că sisteme de alimentare cu apă purificată, nu se sparg deloc, nu apar fisuri. PPR-ul are temperatură de toleranţă de 95 de grade, însă atinge şi 110 grade când avem apă caldă, la tubulatura pentru apă rece nu se poate depăşi 45 de grade.
Dacă vrem neapărat să folosim ţevile PEX şi la instalaţiile de încălzire, deci la instalaţii cu apă caldă, fierbinte, vom avea nevoie de un strat de PEX de tip EVOH, cu barieră de oxigen, la suprafaţă sau la stratul din mijloc, ideal localizarea stratului să fie la mijloc. Doar aceste tipuri de ţevi PEX vor putea fi integrate în instalaţii moderne de încălzire garantate ani la rând.
Nu ai nevoie nici de coturi la ţevile PEX, de multe fitinguri, scurgerile de apă sunt rare, rezistenţa chimică este foarte bună, rezista la spargere. Nu se pot folosi însă la exterior, iar dacă apa din ele are cantitate mare de cloruri se poate ajunge la degradări interioare şi fisurări.
Cea mai bună alegere pentru instalaţiile de apă caldă şi rece din locuinţe dacă avem ca opţiuni PPR şi PEX este mereu una subiectivă. Ea va fi făcută de instalatori şi de specialiştii care se vor ocupa de instalaţiile din casă. Întotdeauna se va preferat calitatea în detrimentul economiilor, se va alege materialul de bună calitate pentru rezistenţa şi punere în operă cât mai simplă şi mai eficientă.
Cum alegi în practică între PEX şi PPR?
Ce ai tu de făcut, în calitate de client, dacă vrei să cumperi ţevi PPR sau PEX pentru instalaţiile tale? Dacă îţi faci o casă de la zero se va ocupa firma care va realiza instalaţiile sanitare şi de încălzire de cumpărarea ţevilor şi accesoriilor corecte şi eficiente pentru confortul dorit în locuinţă.
Dar când îţi construieşti singur casă sau când vrei să faci schimbări majore legate de instalaţiile sanitare, de căldură din casă, apartament, renovări, şi eşti pus în faţa unei alegeri rapide lucrurile se vor complica. Este important să te documentezi, să ai lângă tine un instalator cu experienţă care îţi poate explica toate avantajele şi termenii tehnici pentru fiecare tip de ţevi.
După ce ai deja informaţiile adunate despre ţevile disponibile pe piaţă şi calitatea lor, preţurile poţi să arunci un ochi pe ele alături de instalator şi să alegi două sau trei variante din fiecare tip în funcţie de producător şi de preţ. Va conta mult şi la ce vrei să foloseşti toate ţevile, cât de lungă este instalaţia şi de complicată, ce presiune ai nevoie să ai pe ea şi ce fel de instalaţii vor deservi ţevile respective, ce fel de apă va trece prin ele, caldă, rece, foarte fierbinte.
Statistic, într-o locuinţă nouă din 2023, vei găsi în mare parte ţevi PEX şi restul PPR mai ales dacă ai şi încălzire centralizată complexă, dar şi cupru, mai ales la încălzirea în pardoseală, tot mai populară astăzi şi mai căutată.
În loc să comanzi on-line ţevile PPR şi PEX de la Dolinex.ro este bine să mergi cu instalatorul în magazine specializate mai întâi să vezi ţevile, să vezi ce calitate sunt, dacă poţi cumpăra metrajul dorit, dacă poţi să faci cu ele tot ce ţi-ai propus. După vizita în magazin le poţi comanda şi on-line fără probleme şi în câteva ore sau zile le ai la dispoziţie pentru lucrările ce le vei efectua.
E bine să se ţină cont şi de locul în care vor fi poziţionate instalaţiile, în pereţi, la vedere, în pardoseală, dar şi de presiunea şi volum de apă care va fi necesar odată ce ţevile vor permite circulaţia apei prin toată instalaţia. Detaliile tehnice şi experienţa instalatorilor vor fi foarte importante şi or cântări enorm, influenţând calitatea lucrărilor finale şi alegerilor făcute.
Chiar dacă vom fi tentaţi să alegem PEX în loc de PPR de câte ori putem pentru a mai face nişte economii ar fi bine să ne gândim de două ori înainte să luăm o astfel de decizie şi să ne asigurăm că instalaţiile finale nu ne vor da mari bătăi de cap odată cu trecerea timpului.
Concluziile
De alegerile noastre va depinde şi siguranţa instalaţiei finale şi a instalaţiilor sanitare din locuinţa, dar şi calitatea vieţii pe care o vom avea în locuinţa renovată sau construită de la zero. Întotdeauna ţevile PPR de la Dolinex.ro vor fi alegerile perfecte pentru încălzire, în vreme ce ţevile PEX vor fi ideale pentru instalaţii sanitare unde avem apă caldă, dar nu la temperaturi foarte mari, şi apă rece cu presiune mai scăzută decât cea de pe instalaţiile de încălzire.
Este bine să ţineţi cont de ghidul oferit mai sus şi de toate detaliile despre care am discutat până acum pentru a fi siguri pe fiecare alegere şi a avea mereu instalaţii de care sunteţi mulţumiţi şi care vor asigura şi tot confortul necesar pentru o viaţă la bloc sau la casa aşa cum v-aţi închipuit-o înainte de renovări, de construirea noii locuinţe. Spor la renovat sau construit şi la alegeri inspirate în privinţa ţevilor pentru instalaţiile de apă caldă sau apă rece de la interior.