Scurgerile de fitinguri si tevi nu numai ca duc la irosirea unei resurse naturale esentiale, dar pot duce si la facturi mari la utilitati si prezinta un pericol in casa.
In cele mai multe cazuri, supapele de inchidere a alimentarii cu apa din alama folosesc un fiting de compresie din alama pentru a fi instalat pe conductele sanitare din cupru. Acest fiting de compresie implica un corp de supapa, un inel rotund de cupru sau o virola si o piulita care este atasata la corp. Scopul acestei piulite este de a comprima virola pe masura ce este stransa si de a etansa imbinarea.
Infasurati fitingurile din alama in banda de teflon si apasati-le in filet pentru a impiedica scurgerea de apa. Aplicati compus pentru imbinarea tevilor pe fitingurile de teava sau pe banda de teflon pentru a preveni scurgerile. Inspectati si strangeti piulita de compresie daca acolo se scurge apa din fitingurile din alama.
Cum sa opriti scurgerile fitingurilor din alama
Primul curs de actiune atunci cand aveti fitinguri din alama care au scurgeri este sa verificati piulita de compresie. Aceasta piulita este responsabila pentru mentinerea unei etansari rezistente la apa pe fiting si, daca nu este suficient de stransa, pot aparea scurgeri.
Strangeti piulita de compresie si verificati daca fluxul de apa din fiting sa oprit. Daca nu a fost, urmatoarea optiune cea mai buna este sa inlocuiti virola. Strangerea piulitei comprima virola in interior. In timp, acest inel de cupru poate rugini si impiedica o inchidere suficienta.
Mai intai, accesati si opriti conducta principala de apa a casei dvs. Scurgeti apa din sistem prin deschiderea tuturor robinetelor de nivel inferior din casa dvs.
Pozitionati un prosop sub fitingul de alama pentru a colecta orice apa care ar putea scapa in timp ce il dezasamblati.
Cu o pereche de cleste reglabil, prindeti corpul supapei. In acelasi timp, folositi o alta pereche de clesti pentru a desface piulita de compresie. Aveti grija deosebita pentru a nu indoi sau indoi tubul de cupru in timp ce aplicati presiune pe piulita.
Eliberati tubul de cupru din corpul supapei. Veti gasi ca vechea virola este inca fixata de tubul de cupru.
Folositi o pereche de cleste pentru a elibera vechea virola de tubul de cupru. Pentru a rupe legatura, poate fi necesar sa rotiti virola inainte si inapoi. Odata eliberata, piulita ar trebui sa ramana in continuare pe tub.
Utilizati o carpa curata pentru a sterge capatul tubului de cupru. Scoateti teava de praf, rugina si orice calcificare.
Glisati noua virola in pozitie pe tubul de cupru. Aplicati compus pentru imbinari pentru tevi atat pe capatul tubului, cat si pe manson. Compusul va actiona ca un lubrifiant si va face mai simpla comprimarea virolei.
Inlocuiti tubul de cupru in corpul supapei si impingeti-l cat de departe.
Cu mana, insurubati piulita de compresie pe corpul supapei. Strangeti piulita in acelasi mod in care ati slabit-o anterior, folosind doua seturi de clesti reglabili. Asezati o pereche pe corpul supapei pentru a o tine pe loc si alta pe piulita pentru a strange.
Porniti din nou robinetul principal de apa si examinati imbinarile pentru scurgeri. Daca observati cateva picaturi de apa, incercati sa strangeti mai mult piulita. Daca scurgerea persista, intreaga teava de cupru poate fi deteriorata. Daca acesta este cazul, inchideti apa si dezasamblati din nou. Daca este posibil, utilizati un taietor de tuburi pentru a taia conducta cu cativa centimetri mai scurta si indepartati sectiunea deteriorata. Apoi, reasamblati cu o virola proaspata. Ferulele nu trebuie niciodata reciclate.
Sfat rapid: aveti grija sa nu strangeti prea mult piulita de compresie, deoarece aceasta este cea mai frecventa cauza a scurgerii fitingurilor de compresie
Cat de strans ar trebui sa strangeti un fiting de compresie?
Dupa cum sa mentionat anterior, strangerea excesiva este cea mai frecventa cauza a scurgerii cu fitingurile de compresie. Din acest motiv, se intelege pe scara larga sa strangeti in timp ce lasati inca un fir pentru a nu distorsiona fitingul si pentru a permite flexibilitate in cazul in care ar aparea o scurgere. Dupa prima strangere manuala, in general, ar trebui sa aplicati o singura tura completa piulitei.