banda de teflon tevi

Banda de teflon, sau banda instalatorului, este folosita pentru multe tipuri diferite de scopuri, cum ar fi pentru etansarea scurgerilor. Cand vine vorba de a face cu fitingurile din alama, unii speculeaza daca ar fi o idee buna sa folositi teflon in aceste scopuri… Ei bine, iata ce am gasit.

Banda de teflon, denumita in mod obisnuit banda pentru instalatori, este implementata la conectarea tevilor metalice de instalatii sanitare pentru a reduce riscul de scurgeri. In general, banda de teflon este recomandata a fi folosita la majoritatea conexiunilor filetate care nu au garnitura de cauciuc.

Daca intrebati despre fitingurile din alama, banda de teflon este necesara numai daca nu exista deja o etansare din cauciuc incorporata. Cu toate acestea, poate fi totusi benefic, deoarece asigura lubrifierea conexiunii, facand filetarea mult mai neteda.

Banda de teflon va impiedica, de asemenea, tevile de alama sa se lipeasca, in cazul in care trebuie vreodata sa dezasamblati o imbinare. La fel ca orice, exista o modalitate gresita si corecta de a aplica banda de teflon. Oricum, este un produs foarte simplu de utilizat si vom sublinia exact cum ar trebui sa fie aplicat pe armaturile tale din alama.

Ce este banda de teflon?

La fel ca Kleenex, „Teflon” este de fapt un nume de marca care este folosit universal pentru a se referi la banda instalatorilor sau la orice banda care este etichetata „PTFE” sau „PolyTetraFluoroEthylene”. Este folosit cel mai frecvent ca o modalitate de a preveni aparitia scurgerilor intre conexiunile fitingurilor de tevi metalice.

Inconjurarea filetelor unei tevi cu banda de teflon adauga mai multa lubrifiere si creeaza o suprafata mai neteda, facand mult mai usoara instalarea acesteia in filetele altei tevi. Daca cereti „banda de teflon” la orice magazin de bricolaj, veti gasi ceea ce aveti nevoie. Cu toate acestea, nu exista produse care sa poarte acest nume.

DuPont, producatorul de teflon, nu a facut niciodata banda pentru instalatori. In anii 1960, companiile de banda foloseau produsul de teflon de la DuPont sub forma de pulbere si il aplicau pe banda lor de instalatori. Aceste companii au fost autorizate sa foloseasca numele de teflon atunci cand se refereau la banda lor numai daca au folosit efectiv produsul in dezvoltarea sa.

De atunci, au fost create versiuni false din acelasi material si, deoarece nu pot folosi numele marcii, nu veti gasi pe piata nicio banda etichetata „Teflon”. In schimb, este adesea denumita banda de etansare a firelor sau banda de etansare a firelor, indicand exact pentru ce este folosita.

Cum sa utilizati banda de teflon cu fitinguri din alama

Utilizarea corecta a benzii de teflon cu fitinguri din alama este sa o infasurati in jurul tevii care va fi introdusa in fiting. Trucul pentru a o face exact presupune infasurarea tevii in directia corecta. Apoi, cand teava este instalata in fiting, frecarea creata va functiona pentru a strange banda din jurul tevii si a solidifica conexiunea.

Cand sa nu folositi banda de teflon

Banda de teflon este un instrument esential pentru realizarea conexiunilor etanse la apa. Cu toate acestea, exista unele cazuri in care ar trebui sa fie folosit cu atentie sau deloc. Daca se fac prea multe infasurari in jurul tevii, puteti impiedica de fapt firele sa se cupleze complet. Faceti suficiente impachetari pentru a acoperi firele, dar nu prea multe care ar putea impiedica o conexiune suficienta.

Banda de teflon este recomandata numai pentru a fi utilizata pe filete NPT sau NPTF. Ambele indica firele lor conice. Ar trebui sa evitati sa utilizati banda de instalator pe orice alt tip de filet.

Ar trebui sa folosesc banda de teflon pe fitingurile din alama?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.